PGR, czyli regulator wzrostu roślin — co warto wiedzieć na ten temat?
Z pewnością dla każdego jasne jest, że producenci wszelkiego rodzaju roślin, czy to jadalnych, czy ozdobnych, wspomagają się różnego typu substancjami, mającymi na celu ochronę i zwiększenie plonów. Niestety, w wielu przypadkach są to szkodliwe praktyki i substancje, co oznacza, że znalezienie naprawdę zdrowych produktów jest utrudnione. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Bez szkodliwych substancji
Obecnie wiele mówi się na temat konieczności unikania sztucznych nawozów, oprysków czy genetycznych modyfikacji, pozbawione ich, a także na przykład metali ciężkich, produkty żywnościowe są bardzo pożądane. Istnieje też wiele regulacji mających na celu wykorzenienie złych praktyk. Nie zawsze jednak nad wszystkim da się zapanować, na przykład jeśli chodzi o stosowanie PGR, czyli regulatorów wzrostu roślin. Co ważne, mogą to być substancje naturalne, czyli organiczne, które są bezpieczne, jak i syntetyczne, chemiczne, jakich tak naprawdę nie powinno się stosować. Zabrania tego prawo i są one szkodliwe dla konsumentów. Mimo to hodowcy różnego rodzaju roślin po nie sięgają, chcąc zwiększyć swoje plony oraz poprawić jakość roślin. Zastosowanie chemii w tym kontekście niestety sprawia, że warzywa, owoce czy na przykład konopie są nie tylko szkodliwe, ale też niemal zupełnie pozbawione wartości. Tego rodzaju substancje są dozwolone jedynie w przypadku hodowli roślin ozdobnych, nieprzeznaczonych do spożycia.
Co można zrobić?
Odpowiedź jest prosta, wszelkie rośliny, w dowolnych formach, czy to warzywa i owoce, czy na przykład susz, pozyskiwać ze sprawdzonych źródeł. Trzeba przy tym być bardzo ostrożnym, wiadomo bowiem, że każdy sprzedawca będzie przedstawiał swój asortyment jako najlepszy, wolny od szkodliwych substancji i wyhodowany naturalnie. Z tego też względu ważne jest, by płody rolne kupować w miejscach, co do których istnieje pewność, że prowadzące je podmioty mają stosowną wiedzę oraz zaufanych dostawców.
Zadbaj o swoje zdrowie
Jak widać, zadbanie o zdrowe odżywianie i ogólnie zdrowie jest jeszcze trudniejsze niż się wydaje, gdyż obecnie chemia jest wszechobecna, mimo wysiłków podejmowanych na rzecz jej wyeliminowania. Trzeba zatem zwracać baczną uwagę na to, jakie wybiera się produkty i gdzie się je kupuje. Niezbędne jest stawianie na zaufane miejsca, nawet jeśli oznacza to nieco wyższe ceny.